
Q: What is the procedure to return products without EPCIS data? 

A: Policies & procedures may vary somewhat once the decision is made to return 

product without supporting package level TI & TS detailed in an EPCIS file. Typically 

though, the process starts with the supplier issuing a return call tag to be applied to the 

logistical containers to get the product returned to the shipper. 

  

 

Q: How do you destroy a serial number of damaged products?  

A: The DSCSA does not specifically call out this as a requirement so it's a business 

decision.  That said, "destroying" a serial number would be accomplished using the de-

commission event.  If using EPCIS guideline 1.2 see:  

https://www.gs1us.org/content/dam/gs1us/documents/industries-insights/by-

industry/healthcare/guideline-toolkit/Guideline-Implementation-Guideline-Applying-GS1-

Standards-for-DSCSA-and-Traceability-R12.pdf , if using guideline 1.3, use:  

https://www.gs1us.org/content/dam/gs1us/documents/industries-insights/by-

industry/healthcare/guideline-toolkit/Applying-GS1-System-of-Standards-for-DSCSA-

and-Serialized-Interoperable-Traceability-R1-3.pdf 

 

 

Q: What does the date in the EPCIS file need to be when an event is observed?  

The date the event happened or the date it was observed? 

A: EPCIS Implementation guide v 1.2: 

https://www.gs1us.org/content/dam/gs1us/documents/industries-insights/by-

industry/healthcare/guideline-toolkit/Guideline-Implementation-Guideline-Applying-GS1-

Standards-for-DSCSA-and-Traceability-R12.pdf , section 8.2.1 gives rules for assigning 

event date & time.  Likewise, version 1.3 does the same:  

https://www.gs1us.org/content/dam/gs1us/documents/industries-insights/by-

industry/healthcare/guideline-toolkit/Applying-GS1-System-of-Standards-for-DSCSA-

and-Serialized-Interoperable-Traceability-R1-3.pdf , also, sec. 8.2.1 , also quoting the 

DSCSA regarding transaction date/versus actual ship date: FD&C Sec. 581, ``(26) 

Transaction information.--The term `transaction information' means-- ...  `(G) the date of 

the transaction; (H) the date of the shipment, if more than 24 hours after the date of the 

transaction;  having cited all this, it's best to have "observed" the date something 

happened as close to actual data & time as possible/practical/reason although note 

EPCIS gives some flexibility so longs as events occur in the correct chronological order 

as the guide emphasizes to prevent out of sequence file rejection errors. 

 

Q: As a distributor how do I meet DSCSA requirements when shipping into a 340B 

contract pharmacy which services multiple covered entities? 



A: The 340b covered entity is the party taking ownership of the product.  As such, the 

file at a minimum needs to be addressed & sent to them or the DSCSA software service 

provider they use .  If you have written authorization from each covered entity to send to 

a common contract pharmacy, you need to still send/forward separate files to the 

contract pharmacy.  Specify the contract pharmacy’s sGLN in the 

StandardBusinessDocumentHeader receiver ID when authorized by the covered entity.  

If you are physically combining both 340b and non-340b product transacted into a single 

tote, consider some sort of segregation mechanism such as stickers or slip sheets to 

segregate transacted product.  Do not attempt to combine separate 340b transactions 

into a single file to provide to the covered entity or contract pharmacy.     

 

Q: How will most be handling "Grandfathered" products? 

A: It depends on is meant by the term "grandfathered product" in your question. 

Grandfather product historically referred to product that was packaged before then end 

of FDA's PI enforcement discretion:  https://www.fda.gov/media/109591/download , 

there are certain very limited products with long shelf lives that might still be considered 

grandfathered, check with the manufacturer regarding specific product 

dating/grandfathering.  if you are referring to product introduced into commerce by the 

manufacturer/repackager before the end of FDA stabilization period:  

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/dscsa-compliance-policies-

establish-1-year-stabilization-period-implementing-electronic-systems , then we refer to 

this as transitional inventory, NOT Grandfathered Product.  See:  

https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/enhanced-

drug-distribution-security-requirements-under-section-582g1-federal-food-drug-and-

cosmetic 

 

Q: What advice do you have for small businesses to manage the financial and 

operational challenges posed by the DSCSA while remaining compliant and 

competitive in a market where larger businesses with more resources can absorb 

the costs and complexities of DSCSA compliance? 

A: One set of tasks you can do is thoroughly review the law and all guidances 

applicable to the class of trading partner you are(manufacturer/repackager, wholesale 

distributor, dispenser) issued by FDA.  As always, we recommend seeking 

legal/regulatory counsle help where clarification is needed. Armed with this knowledge, 

you will be in a better position to know what you will need and what you don't. 

 

Q: Our company is considered as ""MAH - Manufacturer Authorized Holder"". We 

have shipped few products, one of our customers (Distributor) identified one 

SGTIN(Child) is not in EPCIS files. Then we re-checked in our repository, This 

SGTIN is not in our system and asked our CMO about this SGTIN. CMO 



Confirmed that this GTIN in De-Commission status, but Quality is good & verified 

successfully. and CMO mentioned While packaging Child SGTIN to Shipper case, 

Packed De-commissioned SGTIN instead of Commissioned SGTIN, It's 

exceptional case and changing process. The issue is customer asking updated 

EPCIS Files with correct SGTIN. Based on CMO Inquiry, SGTIN is not illegitimate. 

Please let me know how to handle these exception issues. 

A: Any EPCs in a list as part of a packing event must be in a commissioned status.  To 

prevent further exceptions of this type, validate each EPC in a list for that packing event 

making sure each one is commissioned with disposition: active. 

 

Q: What is the current state of handling Exceptions using GS1's standard for 

'Error Declaration'. Are any solution providers supporting this, and has GS1 

promoting the usage of this structure for handling exceptions? 

A: Companies that offer DSCSA EPCIS based compliance systems or other trade 

partners that developed in-house systems largely have not built void shipping and error 

declaration into their systems.  This is a case of a standard offered to industry that was 

not adopted for use.  GS1 is publishing an EPCIS exception technical guide that uses 

widely adopted existing EPCIS coding to address the most common types of 

exceptions. This guide is expected to be published late Q3 or early Q4 of this year. 

 

Q: When distributor/wholesaler constructs EPCIS xml for downstream partner, 

Should they need to include the events in that occurred in upstream 

partner(Manufacturer)?  specially case to Pallet aggregation event that occurred 

in Manufacturer/CMO location?  or should Distributor/wholesaler mention the 

aggregation and disaggregation happened in their custody alone? 

A: It would depend on the nature of the transaction you had with a given downstream 

trade partner.  If you are transacting manufacturer sealed homogeneous cases, then 

yes full commissioning and packing aggregation data as supplied from the manufacturer 

at the case level would need to be passed onto your downstream trade partner.   If you 

are transacting shrink-wrap sealed pallets received from a manufacturer to a 

downstream trade partner, it may be convenient to simply leave the package to case, 

case to pallet aggregation also in place and simply forward onto your trade partner with 

accompanying master data, SSCCs, biz transaction list, etc. as applicable. If however, 

you are filling a loose pick order of single packages of a given product into a tote with 

other products from that and other suppliers then, using epc lists wherever possible, 

simply list the commission events for those packages, then aggregating all products in 

the tote to an SSCC-18.  Your decision as to whether to perform disaggregation during 

receiving/putaway is largely a business/technical decision.  Obviously, if your 

implementation requires it, you may need to de-aggregate cases from pallets, and 

packages form cases, where it requires them during receiving/putaway steps. 



 

Q: The FDA standard is a 5-4-2 format: FDA_NDC_11. However, some of our 

wholesalers are using the 5-3-2 format. Is there a way for the systems to reconcile 

the two or do they have to change to the 5-4-2 format? 

A: Actually, there are three distinct syntax formats for the 10 digit NDC structure:  4-4-2, 

5-3-2, and 5-4-1.  While FDA acknowledges the existence of the 5-4-2 format used by 

other entities, FDA only references the 10 digit length.  Since EPCIS implementation 

guide 1.2 requires the 11 digit NDC, you should be getting an 11 digit NDC in your 1.2 

version files though some system implementations might not validate this.  If you are 

getting only the 10 digit and need the 11, I would follow up with your wholesaler. 

 

Q: I work for a wholesale distributor that services mainly small clinics. We opted 

to use customer numbers versus GLN numbers due to the fact that many have 

been enumerated multiple times. Since there is no one official GLN, and many 

aren't public, this was our work around. Has GS1 or anyone else made progress 

on cleaning those up?  How long will we be able to continue using a customer 

number when the spirit of DSCSA is to use GLN/SGLN? 

A: Actually, the DSCSA does not specifically require the use of GLNs. The GLN was 

determined by GS1, working with industry, as being the ideal standards-based location 

identifier to use when passing on EPCIS files to subsequent trading partners given the 

encoding requirements of sGLNs into EPCIS schema 1.2, used in implementation 

guidelines 1.2 & 1.3.  From what you describe, your solution is making package level TI 

& TS data available to your small clinic customers via a portal, presumably rendered 

there in some other format besides EPCIS allowing for the use of your internal system 

account numbers.  As such, you are not passing on EPCIS files and can use an 

alternative location identifier as you see fit.  It is not known when the GLN registry will 

get updated with most duplicates removed  though the intent is to get as close as 

practical to a good clean registry before this November.  As with any master system, it 

will require constant attention to keep current well into the future. We recommend 

contacting GS1 if you have further questions. 

 

Q: How are 3PLs/ MFGs dealing with mis-shipments involving PROD EPCIS? 

A: It depends on what caused the miss-shipment.  A carrier induced miss-shipment 

would either have the carrier re-route the product where intended or if not feasible, 

returned to the shipper with a return call-tag issued by the supplier/shipper. If miss-

shipment went to the correct legal entity but landed in the wrong warehouse, trading 

partners may make a business/technical decision as to getting ship-to location data 

corrected if feasible/needed for business/tech reasons, accepting both data and product 

as is, or returning the product with a supplier issued return call-tag. 



 

Q: All collaboration and testing takes time… What do you think is the drop-dead 

date for manufacturers to participate in end-to-end testing? September? 

October? 

A: Interoperability testing of the VRS messaging standard has largely been completed 

for the service providers that offered services as of mid-2023.  New entrants into the 

VRS network should plan to go through the same testing protocols to assure their 

systems function as required.  Ideally, a system should be fully tested and in production 

a month in advance of the end of the stabilization period, 11/27/24 to allow for any 

undetected software defects. 

 

 

Q: When adjusting a GLN what fields can be modified? 

A: It's probably best to steer you to this GS1 webpage.  It gives you everything you 

would need to know in managing GLNs.  For your specific question, you probably need 

to scroll down to section 3, GLN management rules but I recommend book marking the 

entire site: https://www.gs1.org/standards/gs1-gln-allocation-rules-standard/current-

standard#1-Introduction 

 

 

Q: Where does the state license details fall into this picture? I assume that fits 

into DSCSA requirements as well? What is recommendation on getting these 

details and tying to GLN? 

A: In your account master data, it may be necessary to have two user defined reference 

fields (assuming your database does not already have place holders the two), one 

housing GLN, and the other the state license. To my knowledge, state license number 

is. 


